Valná hromada SDH Svádov
14. prosinec 2014
Dnes proběhla valná hromada Sboru dobrovolných hasičů ve Svádově. Shrnuta byla činnost sboru za rok 2014 a vytýčeny hlavní cíle pro rok následující. Samozřejmostí je zajištění tradičních činností sboru jako je konání pálení čarodějnic, kácení máje a dalších. Zároveň se řešily otázky přípravy našich mladýých svěřenců, problematika výzbroje a výstroje, rekonstrukce hasičské zbrojnice a nacházení nových finančních zdrojů pro financování rozvoje sboru. Článek se připravuje.

     

 

SDH disponuje zásahovými vozy 
AKTUÁLNĚ
Dne 5.12.2014 získalo SDH darem od sboru Teplárny Trmice (ČEZ) zásahové vozy určené pro hasební zásahy, jde o dva vozy RTHP. Darování této techniky bylo výsledkem delšího jednání vedení našeho SDH s hasičským sborem teplárny.

"Oba vozy jsou pojízdné, nicméně oba mají své mouchy zřejmě budeme muset postupovat tak, že vezmeme to dobré z obou vozů a "složíme" jeden plně funkční. Vůz by pak měl sloužit k velkému množství různých činností. Ulehčí především možnost tréninku hasičského útoků našim malým hasičům, také je možné vozidlo využít jako podpůrnou techniku pro velké požáry jako vůz dopravující vodu, využít jej bude možné i při vyprošťování, čištění vozovek a jiných objektů, také bude možné vůz plně nasadit při případných povodních.
" uvedl starosta SDH Radek Bardoun.

"SDH disponuje ve své novodobé historii poprvé vozem, jenž je vybaven vodní nádrží. V tomto ohledu se SDH v možnostech jeho nasazení posunul o velký krov vpřed" poznamenal náměstek SDH Ladislav Jelínek a dodal "samotnému předání bylo velkým aktem jehož se zůčastnili zástupci SDH Ryjice, Stebno a Svádov, neboť teplárna jednorázově předávala větší množství vozidel. Dva vozy RTHP obdržel SDH Svádov, zásahové vozidlo Tatra bylo darováno SDH Stebno a vozidlo AVIA SDH Ryjice."

Vedoucí útvaru požární ochrany klasické energetiky ČEZ Zdeněk Kustl k věci dodal „Přesto že se nejedná o nová vozidla, prošla revizí a jsou v dobrém technickém stavu. Myslím, že v obcích ještě mohou udělat po řadu let výbornou službu,“


- fotogalerie zde

- článek na serveru pozary.cz

- článek na serveru

- video z příjezdu ke zbrojnici ve Svádově

     

     

 

Závody - "dovednostní štafeta"
22.11.2014 - Ústí nad Labem
V sobotu 22.11.2014 jsme se zůčastnili dalších závodů, tentokráte v dovednostní štafeťě. Ta se uskutečnila tentokráte v tělocvičně ZŠ Elišky Krásnohorské a byli jsme opět velice úspěšní.
- výsledky najdete zde

- několik fotografií najdete zde
- zpráva z tisku zde


     

 

Závody hasičské všestrannosti - výsledky
11.10.2014 - Neštěmice
Dnes se v Neštěmicích zúčastnil SDH Svádov prvních závodů v novodobé historii sboru. Celkem na trať vyběhlo šest našich hlídek. Přesněji pak tři hlídky v kategorii přípravka a tři hlídky v kategorii mladší žáci. Závod byl prvním z dílčích závodů okresní soutěže "Plamen 2014 - 2015".  Účast na závodě byla spíše jen zkouškou, nicméně dle instruktorů a názorů členů jiných sborů rozhodně zkouškou úspěšnou.

přípravka:
7. místo (v závodě hlídka č. 10)
velitel hlídky Ondřej Los, Vojtěch Ptáček a Štěpán Ptáček
8. místo (v závodě hlídka č. 4)
velitel hlídky Daniel Herolt, Nikol Heroltová a Tereza Černá
11. místo (v závodě hlídka č. 12)
velitel hlídky Václav Vereš a Tereza Vrbová
celkem z 13 startujících týmů

mladší žáci:
5. místo (v závodě hlídka č. 32)
8. místo (v závodě hlídka č. 21)
17. místo ( v závodě hlídka č. 36)
z celkem z 17 startujících týmů

"V rámci nástupu před zahájením samotného závodu jsme byli přivítáni ostatními sbory potleskem jako nováčci na svém prvním závodě v novodobé historii, bylo to příjemné přijetí. V samotném závodě hlídky SDH Svádov podávaly velice kvalitní výkony, přestože to byl první závod našich svěřenců. Byla vidět prvotní tréma, občas jsme něco z tréninků pozapomněli, ale vhledem k době, kterou jsme měli na přípravu jsou výsledky  prvním závodě velice kvalitní a jsem s nimi nadmíru spokojen. Velmi mě překvapila znalost topografických značek a poskytování první pomoci u přípravky, u mladších žáků zas byl vynikající střelba. Chtěl bych poděkovat všem závodníkům za skvělé výkony a všem, kteří pomohli s  vedením hlídek a hlídáním našich svěřenců." uvedl starosta SDH Radek Bardoun

fotogalerie ze závodů:
výsledkové tabulky závodu (PDF soubor):

     

     

 

Rekonstrukce hasičské zbrojnice pokračuje (vnitřní omítky)
5.říjen 2014
Nedělní brigády na opravu zbrojnice se zúčastnilo o hodně míň kolegů než jsme počítali. Přišli jsme jen čtyři, ale musím přiznat, že se u nás stavil i Milan Franěk, a trochu nás poštengroval. Nečekám účast všech, ale občas by nás někdo mohl vystřídat a když se přijde podívat někdo ze starších a chvilku pokecá, taky to není k zahození. Milan Franěk nebo Zdeněk Fuchsa se staví pravidelně. I Franta Šimon šel okolo, i když se nezastavil na kus řeči nebo se jen tak podívat.Jsou to také hasiči a svou práci u sboru už dokázali, teď nás můžou právem tak trochu kontrolovat. V plánu bylo začít s omítkami, ale začít jsme museli vystěhováním trámů a přeskupením všelijakých nashromážděných věcí. Podařilo se očistit většinu nenahozených stěn od stoletého prachu, mlejnkem našpricovat obnažené zdivo a částečně započít i s omítáním.Do boční stěny jsme zabudovali vchodové dveře, které poslouží hlavně v zimním období, kdy se bude uvnitř topit. Také elektro rozvody jsou už téměř hotové díky Honzovi Kolmanovi. Je potřeba dodělat ještě dost prací a zima, která práce přeruší už se nezadržitelně blíží. Rádi bychom dodělali to co je rozdělané, tak, abychom mohli nastěhovat potřebné vybavení a měli tak vše připravené k výjezdu.

autor: starosta sboru Radek Bardoun

     

  Cvičný závod na hřišti u rest. Koruna ve Svádově
4.10.2014 - hřiště Svádov u rest. Koruna
V posledním týdnu "ladíme formu" na naše první závody, jak tvrdě dřeme se můžete podívat v následujících fotogaleriích z tréninku a z cvičného závodu, který se konal v sobotu 4.10.2014 na hřišti u rest Koruna ve Svádově
fotogalerie z tréninku

fotogalerie z cvičného závodu

společná fotografie v plném rozlišení

     



 

Proběhl nábor nejmenších hasičů do SDH Svádov
10. září 2014
Dnes se uskutečnil nábor na hřišti u restaurace Koruna ve Svádově nábor nejmenších hasičů do SDH. Celkem je předběžně přihlášeno 26 dětí, což tvoří velmi kvalitní základnu. Z přihlášených je 13 "školkových" od 3 do 5 let, 11 dětí ve věku od "6 do 11" let, a dva starší.

Žádáme rodiče přihlášených dětí o vyplnění přihlášky pro SDH Svádov a také o promyšlení případných dotazů, které zodpovíme na další schůzce příští středu, tedy 17.9. 2014, opět na horním hřišti ve Svádově. Nestihli jste svoje dítko přihlásit? Nevadí, přijďte zase ve středu od 16:30 hodin, jste vítáni.

... "překvapil mě zájem rodičů umístit své děti do kroužku SDH Svádov, při prvním náboru bylo zapsáno 29 dětí, tolik dětí nikdo z nás opravdu nečekal. Rozhodně nás tento zájem těší, je nám jasné že přijde v blízké době odliv pravidelně docházejících malých hasičů, bude to podobné jako u spousty jiných kroužků, chodí to tak, ale díky prvotní základně zůstane dostatečný počet dětí pro nadějné znovuobnovení hasičské tradice ve Svádově a to byl jeden z našich cílů o které jsme se na začátku našeho pokusu o znovuobrození sboru úpěnlivě snažili".... uvedl starosta SDH Radek Bardoun

Ve fotogalerii najdete několik záběrů z náborů do SDH


     
 

Stánek SDH Svádov na Anenské pouti
26. - 27. červenec 2014
V sobotu a neděli se uskutečnila Anenská pouť ve Svádově. Na ní jste mohli najít nově i expozici SDH Svádov s historickou technikou a "poklady" které jsme nalezli v nám navrácené hasičské zbrojnici. Velmi nás potěšil váš zájem a nadšení vašich ratolestí při "zkoumání" hasičské techniky.

.... "stánkem SDH na Anenské pouti jsme chtěli veřejnosti sdělit, že SDH  započal aktivní kroky obnově hasičské tradice ve Svádově. Chtěli jsme návštěvníky upoutat a tak jsme si zapůjčili historickou techniku např. od SDH Levín, ale historické vozidlo zapůjčil i pan Kulhavý ze Svádova. Tímto bych chtěl všem, kteří techniku zapůjčili poděkovat. Nejvíce zájmu však sklidili historické fotografie SDH Svádov spolu s poklady, které po mnoha letech vydala hasičská zbrojnice ve Svádově. Jsme moc rádi, že je máme, mají nedocenitelný význam v zachování odkazů tradice sboru ve Svádově. Akce se vydařila za velké plus považuji zájem rodičů umístit své ratolesti do kroužků SDH ve Svádově, to může vést v obnovení hasičské tradice ve Svádově v plném rozsahu" ... uvedl starosta SDH Radek Bardoun

Fotogalerie stánku SDH Svádov


     

  První práce na zbrojnici

Jak jsme dostali klíče od hasičské zbrojnice začali jsme prakticky bezprostředně s pracemi na její opravě. Strhnut byl starý dřevěný strop. Na improvizované půdě se podařilo najít několik "střípků" historie hasičského sboru ve Svádově. Některé z nich budete mít možnost spatřit v hasičském stánku na blížící se Anenské pouti ve Svádově

     

  Zbrojnice opět v rukách hasičů
27. červen 2014
Od pátku 27.6. 2014 máme po dvaadvaceti letech opět vlastní prostory. Úmo Střekov nám poskytl výpůjčku hasičské zbrojnice z roku 1933 v horním Svádově. Přesně v 16,05 jsme odemkli vrata a udělali první důkladnou prohlídku, před rekonstrukcí budovy. Prohlídce samozřejmě předcházel přípitek na úspěch několikaletého úsilí našeho bývalého jednatele Franty Kolmana a našeho nového výkonného výboru, protože jsme vybojovali pro nás opravdu velkou věc.
První fází oprav bude samozřejmě vyklizení prostor půdy a opadané omítky, zajištění nosné části střechy a oprava vnitřních omítek. Čeká nás opravdu hodně práce a jakoukoliv pomoc přátel a sousedů rádi uvítáme.

     

 

První prohlídka zbrojnice
26. květen 2014
Dnes byla provedena první prohlídka hasičské zbrojnice před předáním do rukou hasičů, které je plánováno na červen. Na půdě se podařilo nalézt několik "pokladů" Svádovské hasičské minulosti.


 

 

 

  Malé plamínky soutěžily ve Svádově
24. - 25. květen 2014
Druhý víkend po sobě bylo hřiště TJ Svádov dějištěm závodů dobrovolných hasičských sborů, tentokrát své síly změřili ti nejmenší hasiči

 

 

 

  Dětský den
4. červen 2014
V pátek 4.6.2014 se na hřišti u rest. Koruna ve Svádově uskutečnilo tradiční dětské odpoledne. Opět byla přítomna Policie ČR a hasiči zařidili koupání v pěně :-)

     

  Kácení máje
31. květen 2014
V sobotu 31. května v podvečer se na hřišti u restaurace Koruna ve Svádově uskutečnilo tradiční slavnostní kácení máje. Dědkovi s bábou se opět podařilo úspěšně zdolat májku, hajný je tentokrát neslyšel a dětem se podařilo "uloupit" maximum fáborků. Fotogalerie z akce níže...

     

 

Hasičské slavnosti v Litoměřicích
6. - 7. červen 2014
Jako každoročně i letos se uskutečnily Hasičské slavnosti v Litoměřicích na výstavišti Zahrady Čech. SDH Svádov žádal, aby se mohl aktivně zúčastnit, ale žádost byla pořadatelem zamítnuta pro velké množství historické techniky, nicméně v příštím roce se již budeme účastnit s vozem Avia "furgon".


     

 

 

 

  Získány peněžní prostředky na vybavení SDH od města
23. květen 2014
V březnu 2014 podal starosta SDH Radek Bardoun městu Ústí nad Labem žádost o finanční prostředky na nákup tech. vybavení pro SDH. Městem bylo v těchto dnech přidělena SDH Svádov částka ve výši 14 000,- Kč na nákup technického vybavení.

     

 

Stavění majky
24.-25. květen 2014
Ve dnech 24. a 25. května byla přivezena a na hřišti u restaurace Koruna postavena májka. Spolu s dobrovolnými hasiči SDH se akce zúčastnili i další dobrovolníci, kterým bychom touto cestou chtěli poděkovat.


     

 

Soutěž v požárním sportu
17. květen 2014
Na hřišti TJ Svádov - Olšinky proběhlo jedno z kol soutěže v požárním sportu. Akce proběhla i za nepříznivého počasí bez problémů.


     
 

Brigáda na voze SDH
8. květen 2014
Ve čtvrtek dopoledne 8.5. proběhla brigáda na vozidle SDH Svádov, účastnili se jí Honza, Jindra, Láďa, Jarda, Martin a Radek.


     

  NOVÉ - Pálení čarodějnic ve Svádově
30. duben 2014
I letos se na hřišti ve Svádově před restaurací Koruna uskutečnilo tradiční pálení čarodějnic. Na přípravě vatry dne 25.4. se podílelo celkem 15 osob, (hasičů i nehasičů), tímto bychom jim rádi poděkovali. Fotogalerii z akce můžete shlédnout zde. (autor galerie: Jan Vilímek)

     

  Vůz SDH po technické kontrole
16. duben 2014
Vůz SDH prošel technickou kontrolou i s doplňky v podobě výstražného rozhlasového a světelného zařízení. Příprava na STK vyžadovala několik hodin práce na vozidle.

     
  Článek o SDH Svádov v tisku - Ústecký deník
10. březen 2014
Dnes vyšel na stránkách Ústeckého deníkku článek o SDH Svádov, připravuje se i jeho tištěná podoba, která vyjde později. Článek si můžete přečíst zde

     

 

Podána žádost o materiál pro SDH
7.březen 2014
Dne 7.3.2014, v posledním podacím dnu, byla podána Žádost o poskytnutí finanční dotace z rozpočtu města Ústí nad Labem. Její oblast a zaměření je ochrana obyvatel a likvidace mimořádných událostí. Výše limitu je 50 000 Kč.  Sestavení této, bylo opravdu na poslední chvíli, termín podání byl posunut oproti loňskému roku o měsíc, takže kdo pozorně nesledoval stránky magistrátu, asi to nestihl. Přípravy si vyžádali několik desítek hodin práce výkonného výboru a pomoc naší asistentky v oblasti účetnictví. Hlavní část žádosti byla podána na technické vybavení k zásahům, druhá potom na pracovní stejnokroje. Doufáme, že naše práce bude odměněna schválením žádosti nebo alespoň její části.


     

 

SDH Svádov má svůj transparentní účet
4.březen 2014
Dnes byl aktivován nový transparentní účet Sboru dobro- volných hasičů ve Svádově. Účet je zřízen u FIO banky a je přístupný komukoliv k nahlédnutí na těchto stránkách.


     

 

Řady SDH navždy opustil v krátké době další ze zasloužilých členů sboru
Dne 14.1.2014 zemřel jeden ze zasloužilých hasičů SDH Svádov František Pokorný. Poslední rozloučení proběhlo v kruhu rodinném. Členové SDH by mimojiné i touto cestou chtěli pozůstalým vyjádřit hlubokou soustrast a zároveň poděkovat Františkovi Pokornému za službu vykonanou v duchu SDH "Bližnímu ku pomoci, obci ku prospěchu"


     

 

Montáž výstražných zařízení na vůz SDH
21. leden 2014
Dnes proběhla montáž výstražných zařízení na vůz SDH. Jde o zvláštní výstražné zařízení (ZVZ) typu AZD 530. Z prvotních zkoušek funkčnosti zařízení bylo pořízeno krátké video. Můžete se na něj podívat

V rámci výstražných zařízení bude na vůz doplněno ještě světelné zařízení v zadní části vozu a dvě menší v přední masce vozu. Pro jízdu pod výstražným zařízením je nutné také projít nezbytným školením.


     

 

Vůz SDH začleněn do struktur IZS
19. leden 2014
Vůz SDH Svádov byl 15.1.2014 začleněn do struktur Integrovaného záchranného systému Ústeckého kraje. (dále jen IZS) Může být tedy využíván při asistenci v souvislosti záchranných a likvidačních prací v strukturách IZS. Sbor nemá samotnou jednotku požární ochrany (JPO) proto nemůže vyjíždět k zásahům, nicméně muže sloužit jako podpůrná jednotka, případně být nasazen právě při likvidačních pracích. např. povodně, apod. 


     

 

Stěžejní oprava motoru vozu SDH dokončena
17. leden 2014
Dnes byla dokončena oprava vozu SDH. Ke stěžejní opravě vozu motoru vozu byla využita část z vozu, který byl také zakoupen od pan
a Lercha ze Žatce z prostředků SDH a byl určen k následné likvidaci. Vůz dorazil dne 12.1.2014 do dílen, kde byl demontován. Tímto bychom chtěli poděkovat za dopravu vozu z něhož pochází větší část nynějšího motoru vozu SDH. Vůz k rozmontování byl již řádně zlikvidován. Jeho součásti budou však plnit své povinnosti v zájmu nevyšším ve voze našeho SDH.

Moře hodin práce na opravu vozu věnovali hasiči Radek Bardoun, Jan Kolman, Ladislav Jelínek, Jindřich Špinar, Dušan Bártl. Do likvidace vraku se zapojil Pavel Kolman a Jaroslav Kronďák. Problematiku ekologické likvidace vraku zajistil Jinřich Špinar. Vůz SDH teď čekají další úpravy, výměna přístrojové desky, montáž majáků nebo drobná oprava vodní pumpy. I bez těchto oprav je vůz plně pojizdný.


     

 

Oprava motoru vozu SDH v plném proudu
12. leden 2014
Včera dne 11.1.2014 se naplno rozeběhla oprava motoru služebního vozu SDH. Tato spočívá ve vyjmutí motorové části vozu společně s přední nápravou a poté je z jiného vozu určenému k sešrotování vyjmut rovněž motor a jeho větší část bude použita k opravě vozu SDH. Opravu provádí hasiči Radek Bardoun, Jan Kolman, Ladislav Jelínek a Jindřich Špinar. Jak práce probíhají se můžete podívat ve fotogalerii.